در این سلسله مقاله ها به معرفی روکش های موجود پرداخته می شود. روکش های چوبی موجود در بازار بسیار متنوع هستند و با توجه به مصرف توسط مشتری انتخاب و خریداری می شوند. ولی عمده ترین آن ها برای روکش کاری مصنوعات چوبی به شرح زیر هستند

روکش راش (Beech)

این نوع روکش به رنگ صورتی مایل به قهوه ای )گلی روشن( و دارای چشمک و لکه های قهوه ای رنگ پر مگس است. از این نوع روکش برای روکش های نمایی، کابینت سازی چوبی، ساخت انواع صفحه میز، تختخواب و  سایر مبلمان چوبی استفاده می شود.

روکش ملچ (Elm)

این روکش به رنگ قهوه ای مایل به قرمز می باشد و در برخی از مواقع رگه های سبز رنگی در آن به چشم می خورد از این روکش نیز در روکش های نمایی انواع کابینت چوبی، صفحه میز، تختخواب و سایر مبلمان چوبی استفاده های زیادی بعمل می آید.

روکش گردو(walnut)

این نوع روکش زیبا به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای تا قهوه ای تیره و دارای نقوش زیبا می باشد و بافت روکش نیز ریز بنظر می رسد. از این روکش به عنوان نمای انواع کابینت چوبی، صفحه میز و سایر مبلمان چوبی استفاده زیادی می شود.

اوجا؛ نارون جنگلى که در شمال ایران و در سایر مناطق کشور با نامهاى محلى مختلفى نامیده مى‏شود از جمله در نور و کجور و مازندران و گرگان «اوجا»، در رودسر و لاهیجان «لى» و «له»، در رامسر و شهسوار «لو»، در لرستان، دلفان، کرمانشاه، ایلام به «وزم» در اطراف رشت و طوالش «گل پردار»، «سمد» و «سمت»، در کرج، تهران، آستارا، ارسباران و همدان «قره‏آغاج» و «قره‏غاج»، در شیراز «درخت شاه‏اشرفى»، در شیرین‏سو قزوین و سردشت «وزم»، در اصفهان و بختیارى «بسک»، «وسک» و «وزک» و در مشهد «گرزم» نامیده مى‏شود. در کتب قدیم با نامهاى «غرغار» و «غرغاج» آمده است این روکش دارای رنگ زرد روشن در برون چوب و قهوه ای در درون چوب است و برای ساخت مبلمان، انواع کابینت چوبی، صفحه میز و سایر وسائل چوبی مورد استفاده قرار می گیرد.

روکش زبان گنجشک(ٍAsh)

این نوع روکش زرد روشن و سبز متمایل به زرد تا قهو های روشن می باشد و نقوش زیبای آن در ساخت انواع کابینت چوبی و مبلمان چوبی مورداستفاده قرار می گیرد.

روکش صنوبر(ٍpoplar)

این نوع روکش، زیبای خاصی نداشته و رنگ آن سفید و در قسمت درونی قهو های ک مرنگ و روشن است و بیشتر بعنوان روکش زیر کار مورداستفاده قرار می گیرد.

روکش افرا(ٍMaple)

این نوع روکش سفید مایل به کرم و ریز بافت است و دارای درخشندگی صدفی می باشد. از این نوع روکش به دلیل زیبایی و روشنی رنگ آن در ساخت مصنوعات چوبی اتاق خواب، اتاق کودک و کابینت های چوبی آشپزخانه استفاده می شود.

روکش نمدار(Tilia)

این نوع روکش سفید مایل به قهوه ای روشن بوده و برای ساخت معرق روکش )از قرار دادن قطعات روکش در کنار همدیگر و با طرح معرق بدست می آید و دکوراسیون ساده مورداستفاده قرار می گیرد.

روکش توسکا ییلاقی(ٍAlder)

این روکش به رنگ صورتی روشن )قرمز( بوده و پس از برش نارنجی رنگ می شود و برای نماسازی و ساخت کابینت های چوبی، صفحات میز، پشتی انواع قفسه و دکور و سایر مصنوعات چوبی کاربرد دارد.

روکش بلند مازو -بلوط سفید (White oak)

این روکش به رنگ قهوه ای روشن تا تیره است و از آن برای نماسازی، کابینت سازی، معرق روکش و ساخت سایر مصنوعات چوبی استفاده می شود. این روکش با توجه به مواد تاننی در هنگام رنگ کاری دچار مشکلاتی می شود که می توان با فنون رنگ کاری از بروز این مشکلات جلوگیری کرد.

مهمترین روکش های متداول در بازار چوب (قسمت دوم ۲
در مقاله قبلی به معرفی ده نمونه از روکش های موجود در بازار ایران پرداخته شده بود. در این مقاله بررسی نمونه های دیگر روکش های موجود ارائه می گردد

روکش ممرز (hornbeam)

این نوع روکش دارای رنگ سفید مایل به کرم بوده و برای روکش های نمایی و معرق کاری روکش به کار می رود.

روکش آزاد(beach Zelkova)

این روکش به رنگ زرد روشن تا قهوه ای متمایل به سرخ تا زرد طلایی است و از آن برای روکش های نمایی، صفحات میز و معرق روکش استفاده می شود

روکش جگ )شیشم (Indian rosewood) (

این روکش متمایل به زرد و دارای لکه های قهوه ای بوده و بسیار زیبا است. از این روکش برای روکش نمای کار، ساخت معرق روکش کابینت چوبی و سایر مصنوعات چوبی استفاده می شود.

روکش پالیساندر (Dalbergia sissoo)

این روکش اصطلاحا روکش جگ بوده که در بازار چوب ایران تحت عناوین کوکوبولو و سرخ چوب هندی نیز شناخته می شود

روکش ماهاگونی (Swietenia/Honduran Mahogany)

این روکش به رنگ خاکستری در قسمت چوب برون و زرد تا قهوه ای مایل به قرمز می باشد. روکش آن بسیار زیبا بوده و برای نماکاری مصنوعات چوبی، سطوح میزهای اداری و غذاخوری، ساخت انواع کابینت چوبی و معرق روکش کاربرد زیادی دارد.

روکش ساپلی(Sapele)

رنگ خاکستری مایل به قرمز تا قهوه ای روشن داشته و از آن برای پوشش سطوح وسیع چوبی نظیر میزهای اداری، صنایع مبلمان و معرق روکش استفاده می گردد.

  1. روکش آکاژو (African Mahogany/Acajou)

نام دیگر روکش ساپلی، آکاژو می باشد و با این نام هم در بازار چوب شناخته شده است.

  1. روکش زیتون (Olive)

این روکش به رنگ خاکستری تا زرد کمرنگ بوده و دارای رگه های زیتونی و قهوه ای تیره می باشد. این روکش زیبا برای ساخت انواع جعبه های چوبی تزئینی، معرق روکش و سایر مبلمان چوبی مورداستفاده قرار می گیرد.

  1. روکش چنار(Plane)

این روکش با رنگ سفید روشن تا قرمز مایل به قهو های بوده و لک ههای قهو های صدفی دارد. از این روکش برای ساخت انواع مبلمان و کابینت چوبی استفاده می شود.

روکش زبرانا(zebrano)

دارای درون چوب قهوه ای مایل به خاکستری و برون چوب خاکستری می باشد و نوارهای سیاه و سفید یک در میان آن شبیه پوست گورخر می باشد. از این روکش زیبا برای پوشش سطوح بزرگ میزهای اداری و انواع کابینت چوبی استفاده می شود.

مهمترین روکش های متداول در بازار چوب (شماره ۳)
در مقاله قبلی به معرفی ده نمونه از روکش های موجود در بازار ایران پرداخته شده بود. در این مقاله بررسی نمونه های دیگر روکش های موجود ارائه می گردد

روکش بلوط (Oak)

به رنگ قهوه ای روشن تا تیره بوده و برای روکش های انواع مبلمان از جمله صفحات میز و کابینت های چوبی کاربرد فراوانی دارد.

روکش تیک )ساج(Teak) (

این روکش به رنگ طلایی قهوه ای و یا تیره تر می باشد و برای روکش کاری انواع وسائل تزئینی و مبلمان مورداستفاده قرار می گیرد/

روکش لیمبا(limba)

دارای درون چوب و برون چوب یک رنگ بوده و تقریباً به رنگ زرد با رگ ههای تیره رنگ دیده می شود و برای روکش کاری معمولی مصنوعات چوبی بکار می رود.

روکش کاج(Pine)

این روکش سفید مایل به کرم رنگ است و از آن برای روکش زیرکار و معرق روکش استفاده های زیر بعمل می آید

روکش لترون(Letron )

همان روکش مصنوعی است و دارای ضخامت های متفاوت از ۱ میلیمتر تا ۳ میلیمتر می باشد

روکش MDF ، HPL و HDF

روکش های مصنوعی HDF و HPL ،MDF می تواند از انواع روکش های ملامینه، فویل وینیل و یا چاپ شده بر روی صفحات باشد و در طرح ها و رنگ های مختلفی در بازار موجود می باشند

روکش PVC

این روکش بیشتر برای لبه چسبانی صفحات چوبی نظیر MDF و تخته خرده چوب بکار می رود

روکش ورزالیت

صفحات فشرده ورزالیت بوسیله انواع روکش های مصنوعی پوشش داده می شوند
.

روکش ملامینه(Melamine)

کاغذهای مخصوص توسط رزین ملامین فرم آلدئید پوشش داده شده و به روی صفحات چوبی نظیر MDF تخته خرده چوب و HDF کشیده می شوند

سایر روکش ها

  1. CPL در واقع همان روکش HPL با ضخامت کمتر است و از خانواده پلیمرهای ترموست است که در اثر حرارت شعله ور نمی گردد و در برابر خراشیدگی و رطوبت دارای مقاومت قابل ملاحظه ای می باشد.
  2. روکش های رنگ شده بصورت مصنوعی: برخی از روکش ها نظیر صنوبر و سیکامور که دارای نقوش ساده ای می باشند را بوسیله رنگ های شیمیایی از جمله رنگ های نقره ای، خاکستری، قهوه ای، سبز، آبی و زرشکی و در حوضچه های مخصوص رنگ می کنند و سپس در دستگاه های خشک کن روکش ها خشک شده و رنگ آن ها تثبیت می شوند. از مهمترین محلول های شیمیایی می توان به فروسولفات اشاره کرد.
  3. روکش های چاپی: بر روی برخی از صفحات چوبی نظیر MDF با استفاده از فنون مختلف صنعت چاپ و صنایع ،شیمیایی، نقوش چاپی ایجاد می گردد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست